« nous llibres al spool | Main | mes coses sobre nacionalismes »

sobre la llengua i la capacitat cerebral

Amb aquest post comença una mini-serie inconnexa de posts que se m'han acudit avui mentre era al volant fent la ruta a la feina.

En aquest primer post, m'agradaria comentar el que ha dit Adolf Tobeña a Ona Catalana aquest mati.
Parlava d'un estudi que s'ha fet recentment per un dels millors equips d'investigacio neurologica, neuronal, cerebral, o d'alguna cosa que te a veure amb el cervell, a Anglaterra (o Gran Bretanya, digueu-li com vulgueu).
L'estudi demostra que els bilingües (o poliglotes) tenim mes densitat de materia gris a la zona de produccio de la llengua (situada, diuen, alla on acaba l'orella esquerra, cap endins).
Es van agafar 25 monolingües extrems (cap contacte amb qualsevol altra llengua que no sigui la propia), 25 bilingües que haguessin apres la segona llengua entre els 3 i els 5 anys, i 25 persones mes que haguessin apres la segona llengua entre els 14-15 anys i els 30 mes o menys.

Mitjançant no se quines tecniques d'ones i raigs psicotronics que medeixen la quantitat de materia gris (que es on son els cossos de les neurones) i la materia blanca (on son les ramificacions i interconexions de les neurones) del cervell. Els resultats demostren que els bilingües "precoços", es a dir aquells que aprenen la segona llengua en la infantesa, tenen molta mes densitat, i per tant moltes mes neurones, que no pas els monolingües. Tambe demostra que els bilingües mes tardans, tenen tambe un xic mes de materia gris, no tanta com els precoços, pero mes que els monolingües.
El que es curios, es que els bilingües precoços, en apendre un nou idioma tan aviat, desenvolupen certs canvis estructurals al cervell (el cervell "creix")), la qual cosa NO vol dir que els faci mes inteligents: una cosa es tenir mes capacitat cerebral, l'altra es que es faci servir i com es faci servir.
Una altra part de l'estudi, ha agafat a uns quants ciutadans Anglo-Italians (o Italo-anglesos), que tenint com a llengua mare l'Italia (per cert, la setmana que ve es fa una mena de "Setmana de promocio de la llengua italiana" i que l'han fet coincidir amb el "Dia mundial de la pasta" o alguna cosa aixi) s'han hagut d'enfrontar amb l'Angles per causes d'immigracio, ja fos en edats precoces o mes endavant. En aquests ciutadans tambe es mostren els mateixos resultats que en els ciutadans monolingües, bilingües precoços i bilingües tardans que esmentava abans.

Una altra cosa que el senyor Tobeña ha comentat, es que tots aquells qui parlen alguna llengua "imperial", que hagi estat "lingua franca" com per exemple el castella i el frances en el passat o l'angles en l'actualitat, tenen un interes molt menor en apendre qualsevol altre idioma. Molt sovint s'ha cregut (i potenciat) la teoria de la incapacitat que tenen aquestes persones per apendre idiomes, pero res mes lluny de la realitat. No aprenen altres idiomes simplement per la rao que no els cal (o no els calia), ja que com la seva llengua es la que mes es parla (o parlava), poden anar a tot arreu i els entenen.

I per acabar, m'agradaria agraïr a Espanya per a proveïr-me de dos idiomes, apresos durant la meva infantesa, i de rebot, una capacitat cerebral superior als altres 34 milions (si fa no fa) d'habitants de la pell de brau. Tot i pensar que hauriem d'estar agraïts a aquest pais per a afavorir el nostre desenvolupament extraordinari, tampoc m'agradaria que aixo s'escampes, no fos cas que el president extremeny digues que aixo es un greuge comparatiu amb la resta de l'estat i ens fotessin un "impuesto de materia gris" o quelcom semblant a tots els bilingües catalans.

Ho va dir arnauh el 20 de Octubre 2004 a las 04:51 PM | TrackBack
Parla ara o calla per sempre









Vols que et fitxi?